‘Ik ben een herder uit Pakistan en heb geen christelijke achtergrond. Gewoonlijk luister ik, zittend met andere herders onder een boom, naar een audiospeler. Het begon een tijdje geleden toen ik hoorde dat de anderen naar een programma in onze eigen taal luisterden. Dat maakte me nieuwsgierig en ik vroeg of ik erbij mocht komen zitten. De woorden raakten me. Ik heb een vriend gevraagd of hij ook een audiospeler voor mij kon regelen, zodat ik zelf kan luisteren als mijn kudde aan het grazen is. Dat is gelukt. Thuis kan ik niet luisteren, maar elke keer wanneer ik er met mijn kudde op uit trek, neem ik de audiospeler met me mee. Het programma betekent veel voor me. Ik begrijp steeds beter hoe je tot God kunt naderen en wat het gebed betekent. Veel van de vragen die ik had werden beantwoord door het team van TWR. Daar werd ik heel blij van. Dank jullie wel!’
Een herder die tijdens het weiden van zijn kudde luistert naar wat de Heere God hem wil leren. Het is een prachtig plaatje. Lezen doet hij niet als hij op de dieren let. Maar voor luisteren heeft hij alle tijd. Het is overigens de vraag of hij kan lezen. Wereldwijd neemt het aantal mensen dat kan lezen en schrijven zeker toe. Tweehonderd jaar geleden kon slechts 12 procent van de wereldbevolking lezen en schrijven; nu is dat percentage bijna omgedraaid en kan 86 procent van de mensen zich ermee redden. Deze getallen zeggen ook weer niet alles; de verschillen in de werelddelen zijn groot. En per land maakt het soms veel uit of je kijkt naar de geletterdheid in de steden of in de afgelegen dorpen. Ook tussen mannen en vrouwen ligt de verhouding soms behoorlijk scheef. In landen als Niger en Mali is het analfabetisme nog hoog. Al neemt het aantal jongeren dat wel kan lezen en schrijven hier ook toe.
Goed verhaal
Niet iedereen kan dus nog het Evangelie op papier of internet lezen. Gelukkig zijn er veel manieren om Gods liefde door te geven. Bijvoorbeeld via radio en audiospelers. TWR heeft verschillende series geproduceerd die aansluiten bij mensen die graag luisteren naar verhalen. In Afrika zijn bijvoorbeeld veel dorpsgemeen -schappen waarin men gewend is om familiegeschiedenissen en tradities mondeling door te geven. Deze mensen houden van een goed verhaal. En de Bijbel staat daar vol mee! Bovendien zijn het ook nog eens waargebeurde verhalen, die mensen de weg wijzen naar God.
Het luisterpubliek in deze dorpen heeft vaak een islamitische achtergrond, waarin ook elementen van oude natuurgodsdiensten aanwezig zijn. TWR heeft twee series die hierop aanhaken gemaakt: De Profeten en De Weg naar Rechtvaardigheid. Beide series beginnen in het Oude Testament en vertellen verhalen die moslims uit hun eigen traditie herkennen. Wat nieuw is en vaak ook heel wat vragen oplevert, is de boodschap dat Jezus meer dan een profeet is, dat Hij Gods Zoon is. Sommigen reageren hier afwijzend op, maar veel luisteraars gaan er serieus over nadenken en komen tot geloof.
Ook ontstaan er op veel plaatsen luistergroepen, waar mensen samen luisteren naar de programma’s over de Bijbel en daar met elkaar over door praten. De Weg naar Rechtvaardigheid wordt in meer dan twintig talen uit gezonden en er wordt gewerkt aan nieuwe vertalingen, zodat meer mensen zullen horen over Jezus Christus.
Digibetisme
Vergelijkbaar met analfabetisme ontstaat in deze jaren een volgend probleem: digibetisme. Dit gaat over mensen die niet of nauwelijks weten hoe ze om moeten gaan met digitale informatie. In een wereld waarin steeds meer verwacht wordt dat mensen van alles online doen, levert dat problemen op voor degenen die dat niet kunnen. Daarom blijft TWR de Evangelieboodschap op veel verschillende manieren uitzenden. Via internet, maar ook via radio en audiospelers.
Audiospelers en radio’s zijn belangrijk om analfabeten en digibeten het Evangelie te brengen. Helpt u mee met de verspreiding van het goede nieuws?
Stort uw gift op: IBAN NL75 INGB 0000 7723 42 o.v.v. Analfabetisme. Of geef direct online via het ‘geefblok’ hieronder.
Wilt u ook helpen? Steun dit project
De wereldwijde verspreiding van het Evangelie door TWR wordt volledig gefinancierd met giften. Uw donatie is dan ook zeer welkom!