Updates: Corona en TWR wereldwijd - TWR

Het laatste nieuws rondom het coronavirus in relatie tot het wereldwijde werk van TWR.


Datum: 7 augustus 2020
Regio: Sri Lanka

De pandemie die nu heerst laat zien hoe belangrijk luistergroepen zijn. Nu de kerken niet meer samen kunnen komen, is het programma voor de luistergroepen een ideaal middel om thuis te gebruiken als ‘huiskerk’. Het team in Sri Lanka heeft zelfs een eigen radio gebouwd, omdat er op dit moment geen handel meer mogelijk is met China. Nu kunnen er toch radio’s uitgedeeld worden.

“Dank je wel dat onze kerk jullie programma mag gebruiken. In deze pandemie is dat erg waardevol! Ik was erg bezorgd over hoe ik het Woord van God bij mijn kerkleden kon brengen toen de overheid de lockdown afkondigde. Dank zij God kan ik nu de audiospelers van TWR gebruiken. Jullie programma’s geven ons het geestelijke voedsel dat we nu zo nodig hebben. Elke zondagmorgen luisteren we in onze huizen naar dezelfde boodschap, zodat we als kerk op afstand toch bijeen kunnen zijn. Het mooie is dat onze leden de boodschap delen met hun niet gelovige buren en familieleden. Ik heb al gehoord dat sommige familieleden Christus hebben aangenomen na het beluisteren van jullie programma. We danken God daarvoor! “ – een dominee


Datum: 13 juli 2020
Regio: Zuid-Azië

Bijna alle landen in Zuid-Azië zitten nog in een lockdown. Daardoor is reizen moeilijk en kunnen projecten als Radio Homes niet bezocht worden. Er is daarom gewerkt aan een app waarmee je makkelijk programma’s kunt downloaden die gebruikt worden voor de Radio Homes, zodat die toch door kunnen gaan. Veel groepsleden luisteren nu alleen en er is duidelijk behoefte aan Bijbelprogramma’s. Doordat veel mensen noodgedwongen thuis zitten, hebben ze meer gelegenheid om te luisteren en te reageren op de programma’s.

De situatie in India is moeilijk. Het aantal besmettingen neemt toe en omdat mensen toch geld moeten verdienen, trekken ze er weer opuit. Binnenkort wordt een vaccin (tablet) getest tegen het virus, maar het zal nog wel een aantal maanden duren voor het daadwerkelijk gebruikt kan worden.


Datum: 26 juni 2020
Land: Kenia

EO Metterdaad ondersteunt de nieuwe radiospotjes in het Swahili en Somalisch die TWR binnenkort gaat uitzenden via het FM-netwerk in Kenia. Deze serie heet ‘Van Wanhoop naar Hoop’ en is een vertaling en aanpassing van programma’s die eerder door TWR in China zijn uitgezonden. In de serie korte programma’s wordt aandacht besteed aan praktische informatie over het coronavirus, zoals wat mensen kunnen doen om besmetting te voorkomen of om voor hun naasten te zorgen wanneer zij ziek worden. Daarnaast wordt aandacht gegeven aan Woorden van Hoop en bemoediging, omdat mensen in deze moeilijke tijd ook moeten weten dat God de wereld in Zijn hand heeft en ons niet in de steek laat. De zorgen over de situatie in Afrika nemen toe, omdat het aantal besmettingen er snel toeneemt. Veel Afrikaanse landen zijn niet voorbereid op een epidemie en mensen in Afrika hebben vaak onderliggende medische problemen zoals ondervoeding en malaria.


Datum: 23 juni 2020
Land: Oeganda

Enkele reacties uit Oeganda:

‘Ik ben militair en luister vaak naar jullie programma. Jullie interview met een dokter over het coronavirus kwam op het juiste moment. Wat hij zei over het wassen van handen en andere voorzorgsmaatregelen zijn nodig op dit moment. Ga door met dit goede werk.’
(Onderofficier eerste klas Bidiko, militair hospitaal Bombo, Oeganda)

‘Uw speciale programma over het coronavirus is erg informatief en ondersteunend op dit moment. Ik heb dit gedeeld met mijn vrienden en heb een aantal TWR-brochures uitgeprint en op de muren in onze straat geplakt, over de verschillende mediaplatforms waarop de TWR programma’s te beluisteren zijn. Ik hoop dat veel mensen gaan luisteren en de voorzorgsmaatregelen zullen opvolgen, om zichzelf te beschermen. Bedankt voor uw zorg voor ons op dit cruciale moment, in Oeganda en in de wereld.’

‘Jullie programma over het coronavirus in het Engels was erg interessant. Bedankt voor het uitnodigen van een dokter in het programma, die alles over het virus in detail heeft uitgelegd. Ik wil een boodschap doorgeven aan alle luisteraars; dat mensen berouw moeten hebben van hun zonden en moeten zorgen voor hun familie en naasten.’

‘Ik ben een trouwe luisteraar van uw programma ‘De Bijbel door’ in het Engels. Ik waardeer uw inzet om mensen bewust te maken van dit besmettelijke coronavirus. Ik wil graag een bericht achterlaten aan alle luisteraars: alstublieft BLIJF THUIS, zodat Oeganda veilig en gezond kan blijven. Bedankt TWR team voor de rol die u opneemt door actief voor ons te zorgen. God zegene u allen.’


Datum: 2 juni 2020
Land: Kenia, Lamu

Sinds 2008 is TWR actief in Kenia. “De uitzendingen maken het verschil tussen hoop en hopeloosheid”, aldus de coördinator in Kenia. “Voor de pandemie was er een live-programmering van 5 uur ’s ochtends tot middernacht en elk uur was er een nieuwsupdate. De uitdaging tijdens de pandemie is om zoveel mogelijk live-programma’s uit te zenden en tegelijkertijd een sfeer te creëren waarin al het personeel de hygiënestandaard kan toepassen voor hun eigen veiligheid. Daarnaast worden speciale programma’s van hoop uitgezonden die vertaald moesten worden in het Somalisch, Turkana, Taita, Borana en Swahil, zodat we zoveel mogelijk mensen bereiken.”

“Een crisis als deze hebben we nog nooit meegemaakt. Kerken zijn gesloten en onze radiostations hebben nu contact gezocht met de plaatselijke kerkleiders en hen tijd geboden om over de radio te preken en hun gemeente op die manier te bereiken met het Woord van God in hun moedertaal. Ook met de overheid hebben we een overeenkomst gesloten; we zenden educatieve programma’s uit voor scholen, waardoor studenten en hun ouders nu aan de radio gekluisterd zitten. Onze stations zijn een bron van hoop geworden! Ze melden zich elke dag om kritieke informatie en hoop aan ons publiek te brengen, jongleren tussen productie en marketing van de stations en zorgen tegelijkertijd voor hun fysieke en mentale welzijn. Elk van hen heeft een verhaal te vertellen over hoe God ze gebruikt om een ​​verschil te maken in hun deel van de Keniaanse wijngaard.”


Datum: 1 juni 2020
Land: Kenia, Lamu

“Vóór de Covid-19 crisis had ik een levendig programma, genaamd Lamu Breakfast. Het publiek volgde elk deel van de uitzending en reageerde veelvuldig. Nu zijn de dingen veranderd. Er zijn zeer weinig reacties en ik maak me zorgen of ik het ben die niet effectief communiceert of dat mijn luisteraars doodsbang zijn voor de pandemie.

Er is ook een andere kant. In het verleden waren pastors van Lamu Island niet heel welwillend als probeerden samen te werken. Dat verandert nu langzaam. De pandemie lijkt hen enigszins bij elkaar te hebben gebracht. Bij de sluiting van de kerkgemeente kwamen ze samen en zochten daarna hulp bij ons radiostation; hiermee erkenden ze de kracht van radio.

Mijn enige zorg is het personeel. Bid alstublieft dat God ons allemaal veilig zal houden om Hem te kunnen blijven dienen met het doel voor dit eiland. Een ander gebed is dat het coronavirus zich niet naar Lamu verspreidt.

Hoewel dit zeer uitdagende tijden zijn, is de Heer getrouw geweest en geven we Hem alle eer.”

  • Robert Muteti, manager van het radiostation op Lamu Island

Datum: 31 mei 2020
Land: Kenia, Marsabit

“Als beheerder van ons radiostation Sifa FM Marsabit werk ik nu meer uren aan het dagelijkse beheer van het station. Niet elke medewerker kan naar kantoor komen en daarom ben ik tegelijkertijd aan het multitasken als supervisor, producer en presentator. Meestal ben ik gedwongen om op kantoor te overnachten, omdat het avondprogramma om 24.00 uur eindigt. Vanwege de avondklok zijn er ’s nachts geen transportmiddelen, dus er is geen andere keuze dan tot de ochtend te blijven.

Ik ben blij dat ons radiostation als het ware een tempel van God is geworden, omdat het niet langer alleen maar een bediening is, maar een huis van aanbidding voor alle onderlinge denominaties van één lichaam van Christus. Uit de overweldigende getuigenissen die we van onze luisteraars en de geestelijkheid hebben ontvangen, is het duidelijk dat de zender nu, meer dan ooit, een positieve impact heeft op de samenleving. Een van de kerkleiders zei dat hij veel feedback van zijn volgelingen heeft gekregen; dat geeft aan hoe onze programma’s nu meer dan ooit eerder in hun leven een zegen en een bron van spirituele voeding zijn. Sinds de gebedshuizen werden gesloten om de verspreiding van de Covid-19-pandemie in te dammen, is ons radiostation een middel geworden dat God gebruikt om zowel christenen als niet-christenen te bedienen.

Ik ben ook blij dat God mij hierdoor wil gebruiken om Zijn volk met het evangelie te bereiken, aangezien ik meestal de zondagavonddiensten verzorg. Dit heeft ook een grote impact op mijn spirituele leven.”

  • Beheerder van het radiostation in Marsabit

Datum: 30 mei 2020
Land: Kenia, Taita Teveta

“Toen het eerste positieve geval van Covid-19 in het land werd gemeld, ging er een schok door ons heen omdat de ziekte nu ook in Kenia was. Al die tijd hadden we nieuws over Covid-19 uitgezonden in het internationale nieuwssegment, maar nu was het in ons eigen land. Er werd een avondklok ingesteld en langzaam werd het echte beeld van de invasie van Covid-19 duidelijk, want nu zagen we de effecten ervan.

Ons radiostation moest een zeer populair programma over huwelijksproblemen stoppen. Hieraan werkte een team van dertien vrijwilligers, allemaal pastors, en het werd uitgezonden van 22.00 uur tot middernacht. Helaas zijn er nu (vanwege verschillende redenen van stress) steeds meer meldingen van huiselijk geweld, dus het programma zou erg nuttig kunnen zijn, maar nu kunnen we niet veel doen. Dit doet pijn in mijn hart.

Elke munt heeft twee kanten. Met het corona-virus kwam een ander niveau van hygiëne en netheid dat ik nog nooit heb gezien. Plotseling zijn de meeste mensen zich bewust van de noodzaak van reinheid en dat is een goede ontwikkeling. De vuilheid van de zonde moet ook weg, zo’n boodschap snappen mensen nu beter.

Door alle beperkingen konden studenten en stagiairs niet meer naar kantoor en dat leidde ertoe dat de betaalde medewerkers het nu nog drukker hebben. Bid dat we gezond blijven en dat we als team sterk zullen staan in deze strijd.”

  • Edgar Kalimbo, manager van het radiostation in Taita Taveta

 

Datum: 29 mei 2020
Land: Rusland

Het team in Rusland heeft een informatieve videoclip gemaakt om te laten zien dat de pandemie niet alleen maar nadelen heeft, maar ook voordelen. Zo zijn kroegen en seksshops gesloten en het geld dat aan militaire vergeldingsacties besteed zou worden, gaat voor een deel naar de gezondheidszorg. Bovendien geeft de crisis ons gelegenheid om tijd te besteden met onze familie en om te zien naar ouderen en leren we hoe belangrijke hygiënemaatregelen zijn. Het online radiostation van TWR hoopt met deze clip dat mensen zich meer gaan verdiepen in spirituele zaken, de Bijbel, en dus ook dat ze gaan luisteren naar de programma’s die te vinden zijn op de website van het radiostation. De programma’s bepalen je bij de belangrijke zaken in het leven.

 


Datum: 29 mei 2020
Bevolkingsgroep: Roma

De Romagemeenschappen worden extra in de gaten gehouden vanwege hun levenswijze en het gebrek aan hygiëne. In Slowakije zijn hele Romadorpen in quarantaine geplaatst, omdat leden van de gemeenschap het virus mee hadden genomen uit bv. Engeland.

De pandemie raakt de Roma erg en pastors zien een verschuiving in hun werk en zijn vooral bezig met de basisbehoeften. Doordat dorpen gesloten zijn, ontstaan er serieuze problemen met de voedsellevering. Er is vooral humanitaire hulp nodig. Pastors zijn enorm druk met basiszorg leveren. Er heerst grote honger en doordat elke vorm van planning ontbreekt, zijn er geen voorraden. Bovendien zijn veel Roma dagloners en hebben ze geen vast werk. Nu inkomsten wegvallen raken ze serieus in de problemen.

Op Cyprus, waar ook Roma leven, was bij iemand ingebroken; de buit was voedsel uit de vriezer. Dat tekent de nood waarin de Roma momenteel verkeren.


Datum: 26 mei 2020
Land: Centraal-Azië

Een van de programmamakers van TWR in Centraal-Azië is ziek geweest door het COVID-19 virus, samen met zijn gezin. Ze danken God dat ze beter aan het worden zijn. Hij kan niet wachten om samen met zijn collega’s weer opnames te maken voor zijn volksgenoten. In zijn regio zijn honderden gelovigen voorzien van radio’s met sd-kaartjes, vorig jaar al. Zo kunnen families nu thuis luisteren, zelfs als ze in quarantaine zijn.


Datum: 26 mei 2020
Land: Turkije

Terwijl ook Turkije nog in een lockdown verkeert, hebben christelijke radiomakers niet stilgezeten. Een FM-station zendt niet alleen programma’s uit in het Turks maar daarnaast nu in het Arabisch en nog dit voorjaar ook in het Koerdisch. Want zowel in Turkije als over de grens in Syrië, waar de FM-zender bereik heeft, willen ze iedereen laten horen dat er hoop is in Jezus Christus, dwars door de ellendigste omstandigheden heen.


Datum: 19 mei 2020
Land: Oost-Afrika en Zuidelijk Afrika

In Afrika is men al snel na het begin van de coronacrisis begonnen met onder andere korte radiospotjes om luisteraars te bemoedigen. Voor de spotjes werd gebruikgemaakt van materiaal van World Vision, dat inmiddels is vertaald en uitgezonden in 7 talen via de zenders van TWR en lokale FM-stations. Ook werden programma’s uitgezonden met bijvoorbeeld TWR-president Lauren Libby en met Peggy Banks (TWR Women of Hope). De programma’s van TWR kunnen vrij worden gebruikt door radiostations die dit willen uitzenden.

Oeganda – In het begin van de coronacrisis zond TWR een programma uit waarin een christelijke arts werd geïnterviewd over het onderwerp. Dit gebeurde onder andere via een lokaal FM-station in Kampala, Oeganda. Ongeveer 30 luisteraars reageerden kort daarna op het programma. Vragen werden beantwoord door een arts en een pastor. Op verzoek van de ‘GGD’ van de regio werd het programma herhaald. Het programma werd door het FM-station ook vertaald in het Luganda, de lokale taal. Ook andere FM-stations gaan het programma uitzenden en in een plaats gaat het programma zelfs ‘uitgezonden’ worden via het megafoon-systeem.
Een voorganger in het land deelt inmiddels audiospelers met de programma’s uit aan mensen die het nodig hebben, ook aan moslimgezinnen. In deze tijden van nood staan veel mensen open voor het Evangelie. Deze voorganger werd onlangs benaderd door de minister van Gezondheid, die had gehoord van het TWR-programma en meer informatie wilde. Ze sprak daarnaast haar dank uit voor het initiatief en bad voor TWR en haar medewerkers.

WhatsApp – TWR Afrika heeft de alle luisteraars die zij in haar contactlijst heeft staan, via WhatsApp benaderd met een bemoediging: “Vrees niet – TWR Africa wil u bemoedigen en laat weten dat we voor u en uw geliefden bidden.” Veel mensen reageerden op dit bericht en stuurden gebedspunten in. Via WhatsApp werden ook aankondigingen verzonden over het nieuwe radioprogramma ‘Season of Hope’.


Datum: 15 mei 2020
Land: China

China had de afgelopen maanden niet alleen te maken met de uitbraak van een pandemie, maar ook met een strikter beleid van de overheid op het gebied van religieuze activiteiten. Daardoor konden de huidige projecten niet doorgaan zoals we gewend waren. Opnames van nieuwe programma’s zijn uitgesteld en het studentenprogramma kwam op een andere manier samen, omdat face-to-face bijeenkomsten niet meer mogelijk waren. Toch is het team niet terneergeslagen. Een teamlid schrijft:
“Ondanks de uitdagingen was het ‘Kingdom business as usual’ op grote schaal. God zit nog steeds op Zijn troon. Een pandemie als deze benadrukt de urgentie van wat Jezus zei: ‘Ik moet de werken doen van Hem Die Mij gezonden heeft, zolang het dag is; er komt een nacht waarin niemand kan werken.’ (Johannes 9:4).”
De speciale programma’s From Hope to Despair, die bedoeld zijn om Chinezen tijdens deze pandemie te bemoedigen vanuit de Bijbel, zijn inmiddels vertaald in de vier hoofdtalen van China. Ze worden via de kortegolfradio en via een internetplatform uitgezonden. Een luisteraar reageert op de uitzending: “Ik heb jullie programma gedeeld met andere broeders en zusters en ze waren erg dankbaar voor deze uitzendingen. Onze broeders en zusters in China bidden voor jullie. Mag God jullie beschermen en rijk zegenen. Jehova zal met jullie zijn! Bid alsjeblieft ook voor ons.”


Datum: 14 mei 2020
Land: Litouwen

De lockdown gaat nu zijn tweede maand in en duurt tot 1 juni. Wel zijn de maatregelen iets versoepeld. Je hoeft niet steeds een masker op en de terrassen zijn geopend. Stukje bij beetje terug naar normaal. In Litouwen heeft men zo’n 2.000 corona-patiënten en zijn er ongeveer 50 mensen aan de gevolgen overleden.
De medewerkers van onze partner in Litouwen werken vanuit huis, alleen de noodzakelijke mensen zijn op kantoor. Zo kunnen de bestaande programma’s doorgaan, maar er zijn ook nieuwe programma’s. In de eerste maand zijn er speciale programma’s over corona gemaakt. De boodschap is: niet bang zijn, maar wel jezelf beschermen. Op dinsdag werd via radio verslag gedaan van de situatie, waarbij het woord ook werd gegeven aan verantwoordelijke personen uit de samenleving, waaronder de minister van sociale zaken.
Voor de evangelieverkondiging was belangrijk dat er openingen kwamen om een tweetal magazines te verspreiden, waaronder “Little Evening Star” voor de kinderen.
De publieke opinie is de laatste tijd verschoven van vrees naar boosheid naar de overheid toe. De berichten zijn dat het aantal echtscheidingen schrikbarend toeneemt. Christenen hebben elke dag ’s avonds een gebedsmoment, waarin vooral gebeden wordt voor de zorgverleners.


Datum: 12 mei 2020
Land: Nederland

Tot de vroegste uitzendingen van TWR behoren de vele programma’s van Corrie ten Boom. En die programma’s worden nog steeds veel beluisterd. Sterker nog: in deze coronatijd wordt niet alleen in het algemeen meer geluisterd naar TWR, maar is er juist ook belangstelling voor de bijdragen van Corrie ten Boom. Ze wordt zo’n 50 procent meer beluisterd dan anders. Populaire bijdragen in deze tijd zijn: Bezorgd zijn, Piekeren is ongehoorzaamheid, Het wonder van het gebed, Zorgen en Eindbestemming. Zie voor de bijdragen van Corrie ten Boom (en vele anderen): https://www.twr.nl/luisteren-in-nederland/


Datum: 11 mei 2020
Land: Kenia

Sinds 2008 is TWR actief in Kenia. “De uitzendingen maken het verschil tussen hoop en hopeloosheid”, aldus de coördinator in Kenia. “Voor de pandemie was er een live-programmering van 5 uur ’s ochtends tot middernacht en elk uur was er een nieuwsupdate. De uitdaging tijdens de pandemie is om zoveel mogelijk live-programma’s uit te zenden en tegelijkertijd een sfeer te creëren waarin al het personeel de hygiënestandaard kan toepassen voor hun eigen veiligheid. Daarnaast worden speciale programma’s van hoop uitgezonden die vertaald moesten worden in het Somalisch, Turkana, Taita, Borana en Swahil, zodat we zoveel mogelijk mensen bereiken.”
“Een crisis als deze hebben we nog nooit meegemaakt. Kerken zijn gesloten en onze radiostations hebben nu contact gezocht met de plaatselijke kerkleiders en hen tijd geboden om over de radio te preken en hun gemeente op die manier te bereiken met het Woord van God in hun moedertaal. Ook met de overheid hebben we een overeenkomst gesloten; we zenden educatieve programma’s uit voor scholen, waardoor studenten en hun ouders nu aan de radio gekluisterd zitten. Onze stations zijn een bron van hoop geworden! Ze melden zich elke dag om kritieke informatie en hoop aan ons publiek te brengen, jongleren tussen productie en marketing van de stations en zorgen tegelijkertijd voor hun fysieke en mentale welzijn. Elk van hen heeft een verhaal te vertellen over hoe God ze gebruikt om een verschil te maken in hun deel van de Keniaanse wijngaard.”
De komende weken leest u op deze pagina verschillende verhalen van deze Keniaanse radiostations.


Datum: 28 april 2020
Land: Democratische Republiek Congo

In Congo heeft men behalve met de coronacrisis ook nog te maken met een ebola-epidemie. De ebola-epidemie heeft in dit land aan meer dan 2200 mensen het leven gekost. Congo zou bijna vrij worden verklaard van ebola, maar op de valreep raakten toch nog 3 mensen besmet. TWR zendt radioprogramma’s uit via FM en korte golf, om mensen te informeren en te waarschuwen tegen de gevaren van deze epidemie. In een land als Congo is het moeilijk om mensen te overtuigen van het gevaar van ebola en corona, bijvoorbeeld omdat er meer mensen overlijden aan malaria, mazelen, en aids. TWR heeft in de afgelopen maanden ca. 100 reacties van luisteraars ontvangen uit Congo. Sommige luisteraars vragen om meer informatie over corona.


Datum: 28 april 2020
Land: Kakuma, Kenia

In Kenia wordt gewerkt aan de nieuwe FM-zender en studio bij het vluchtelingenkamp in Kakuma, waar meer dan 185.000 vluchtelingen verblijven. Het werk is eind 2019 van start gegaan en begint vorm te krijgen, maar door de coronacrisis ligt het werk op dit moment stil. De hoop is dat het werk aan de nieuwe zender op termijn hervat kan worden, zodat mensen ook in deze regio bereikt kunnen worden met het Evangelie.Containers worden geplaatst op de zenderlokatie in Kakuma, Kenia. De containers worden omgebouwd tot studio en kantoorruimte.


Datum: 28 april 2020
Land: Indonesië

Er is geen eenduidigheid in de adviezen die met betrekking tot corona gegeven worden en dat roept veel verwarring op. Wat ook zorgen baart is dat deze maand de Ramadan is. Veel moslims trekken naar hun familie om het samen te vieren. De vrees bestaat dat het virus zich op die manier over het hele land verspreidt, omdat er geen restricties zijn wat reizen betreft.
Het team van TWR moet gedurende de Ramadan heel voorzichtig zijn, want de moslims zijn extra alert op allerlei andere godsdienstige activiteiten. Nu de moslims beperkt worden in hun viering, lopen de gemoederen waarschijnlijk nog meer op.


Datum: 15 april 2020
Regio: Afrika

Hoewel Afrika nog niet zo ernstig getroffen is als bijvoorbeeld Europa of de Verenigde Staten, melden bijna alle Afrikaanse landen gevallen van COVID-19. De landen met de meeste besmettingen zijn op dit moment Zuid-Afrika, Algerije en Kameroen. De angst is dat de epidemie groter is dan wordt gerapporteerd. Ook zijn er zorgen vanwege de gebrekkige gezondheidszorg en een zwakke overheid in veel Afrikaanse landen. Afrika heeft een kwetsbare bevolking en veel mensen hebben onderliggende aandoeningen zoals hiv, malaria en ondervoeding.

De meeste TWR partners in Afrika kunnen nog gewoon van hun studio gebruik maken. De belangrijke zenders in Afrika, zoals in Benin en eSwatini zijn operationeel en kunnen naar verwachting On Air blijven. Back-up plannen zijn in werking voor het scenario dat medewerkers uitvallen door ziekte. In Afrika worden programma’s uitgezonden met woorden van hoop en advies. De programma’s zijn onder meer gebaseerd op korte scripts die World Vision ter beschikking heeft gesteld. De Engelstalige radiospotjes worden al uitgezonden en worden vertaald in diverse andere talen, zoals Frans, Portugees, Zulu en Afrikaans.


Datum: 15 april 2020
Landen: Pakistan/Afghanistan

De teams in Pakistan en Afghanistan waren goed voorbereid en hebben zoveel uitzendingen opgenomen dat ze tot eind april voorzien zijn. Er wordt meer gereageerd op de uitzendingen dan anders en de luisteraars hebben duidelijk behoefte aan de programma’s.


Datum: 15 april 2020
Regio: Centraal-Azië

Als zowel China als Iran je buurlanden zijn, is de kans niet zo groot dat je de corona-dans kunt ontspringen. Toch was dat waar de leiders van de landen in Centraal-Azië wel op hoopten. Grote bijeenkomsten ter eer en meerdere glorie van de leiders gingen gewoon door. Totdat ook deze ex-communistische landen de gevolgen gingen merken. Nu zijn grenzen dicht en meerdere steden, zoals Shimkent in Kazachstan (foto), zijn in een lockdown. Dit betekent voor sommige TWR-programmamakers dat ze niet kunnen reizen naar de studio om programma’s op te nemen. Maar ze hadden al vooruit gewerkt en de voorraad is nog niet op. Anderen maken gebruik van hun mobiele thuis-radiostudio. Allemaal hebben ze deze wens: dat juist nu hun volksgenoten de uitzendingen horen en de hoop ontdekken die ze nergens anders konden vinden.


Datum: 14 april 2020
Land: Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld en daarom zijn de maatregelen niet overal gelijk. In sommige delen is er een rigoureuze lockdown, terwijl in andere delen mensen nog gewoon samen kunnen komen. Gelukkig kunnen de teams gewoon doorgaan met uitzenden; de programma’s worden onder andere via diverse lokale radiostations uitgezonden. Het team in Rusland vraagt gebed voor de medewerkers van de radiostations en ook voor het eigen administratieteam van de zendmast in Moldavië. “Tot nu toe hebben we nog geen hinder ondervonden door de virusuitbraak. Dat is een groot dankpunt!” – Regiomanager Rusland.


Datum: 14 april 2020
Land: Noord-Korea

Ook in Noord-Korea waart het virus rond en we vrezen dat het grote gevolgen heeft, omdat een groot deel van de bevolking zwak is en ondervoed. Daarom worden, naast de gewone uitzendingen, extra uitzendingen gemaakt die de luisteraar informatie geeft over hygiënemaatregelen en de ontwikkeling van het virus, maar ook bemoedigt vanuit de Bijbel.


Datum: 9 april 2020
Land: Turkije

In een van de grootste steden van Turkije zendt een christelijk radiostation een jongerenprogramma uit dat steun krijgt van TWR Nederland. Nu is dit team druk in de weer om naast de lopende uitzendingen een speciale live uitzending te maken naar aanleiding van COVID-19. Het programma moet naast actuele informatie over het virus vooral hoop en vertrouwen bieden – de hoop die alleen Jezus kan geven. We hopen en bidden dat het team de juiste wegen vindt om dit werkelijkheid te laten worden langs zoveel mogelijk media-kanalen, en dat velen voor het eerst de innerlijke vrede van Christus zullen ervaren.


Datum: 8 april 2020
Land: China

“De huiskerken denken dat de overheid COVID-19 wil gebruiken om bijeenkomsten voorlopig te verbieden.” Onze contactpersoon meldt dat het gewone leven in China langzaam weer wordt opgepakt: scholen gaan open en het zakenleven komt weer op gang. Mensen komen dus weer bij elkaar voor ‘noodzakelijke’ dingen, maar daar valt een kerkdienst niet onder. Voorlopig blijft het verbod op samenkomen als kerk van kracht.
Kerken verzinnen, net als in Nederland, creatieve manieren om verbonden te blijven. Videobellen om een Bijbelstudie met elkaar te doen is (nog) mogelijk.
“Als ze de ene deur sluiten, zullen we een andere deur proberen. Als de gesloten deur weer open is, zullen we die deur weer gebruiken.”


Datum: 8 april 2020
Land: Israël

Klaar voor de start na COVID-19.
In Israël werkt TWR Nederland & België samen met Aviv Ministry. Het is de missie van deze Messiasbelijdende Joden om daklozen en verslaafden te bereiken met praktische hulp maar bovenal met de hoop in Christus. De eerste zes splinternieuwe audiospelertjes, speciaal gemaakt voor de vele Russischtalige verslaafden in Israël, waren net uitgedeeld toen de coronacrisis begon. Daarop staan getuigenissen van ex-verslaafden, Bijbelgedeelten, muziek en lokaal hulpaanbod voor verslaafden. Ze werken op zonne-energie. Nu het inloophuis tijdelijk dicht is, kunnen ze niet met beleid worden uitgedeeld aan geregelde bezoekers. Maar ondertussen blijven vrijwilligers van Aviv Ministry, de voorzorgsmaatregelen in acht nemend, verslaafden opzoeken op straat in de strijd tegen het eenzaamheidsvirus. Totdat corona voorbij is en ook de audiospelers worden ingezet.


Datum: 6 april 2020
Regio: Balkan

De uitzendingen voor de Roma gaan nog steeds door en de opnames kunnen gewoon plaatsvinden. Voor de Roma is het ook erg belangrijk om persoonlijk contact te hebben en nu er geen bezoeken kunnen plaatsvinden vanwege het contactverbod, organiseert programmamaker Nachko meerdere keren per dag zogenaamde ‘watch parties’ op Facebook. Roma die toegang tot internet hebben kunnen tijdens zo’n contactmoment hun vragen stellen. Daar wordt goed gebruik van gemaakt. Op een willekeurige uitzending zijn er zo’n 900 mensen die kijken, 80 die reageren en 35 die het bericht gedeeld hebben.


Datum: 6 april 2020
Regio: België

Door de ingestelde beperkingen in België kan de vaste persoon die de introductie van Door de Bijbel inspreekt, deze nu niet inspreken. We zijn echter dankbaar dat een oud-medewerkster door ’technische werkloosheid’ in staat is deze taak tijdelijk over te nemen. Zij woont ook in Brugge en kan nu de intro’s opnemen. Daardoor kan het programma nog steeds klinken en de luisteraars blijven bemoedigen met het Evangelie.


Datum: 3 april 2020
Land: Italië

Het team van onze partnerorganisatie CRC in Italië zit midden in het crisisgebied in Lombardije. Het team ervaart rust en vrede van God en gebruikt deze tijd om extra uitzendingen te maken. “Het programma ‘Meditaties in quarantainetijd’ biedt Italianen inzicht in wie God is.  Elke week maken we een nieuwe uitzending waarin we het Evangelie delen. De meeste Italianen weten niet wie God echt is en daarom leggen we dat in de uitzendingen uit. Zo gebruikt God deze situatie uiteindelijk tot glorie van Zijn naam! Bovendien is het nu de tijd om te bidden, te bidden en te bidden.”


Datum: 3 april 2020
Land: Sri Lanka

TWR Sri Lanka maakt extra programma’s om luisteraars te bemoedigen. Daarnaast wordt WhatsApp gebruikt om volgers digitaal te bemoedigen met een video. Luistergroepen kunnen nu niet bij elkaar komen, behalve als het in gezinsverband is. Het team zoekt op een creatieve manier naar alternatieven om de luisteraars toch te bereiken.

Sri Lanka werd een jaar geleden op Paaszondag hard getroffen door bloedige aanslagen op kerken. Naast alle onzekerheden door het coronavirus zorgt dit er bij de mensen voor dat er ook met spanning wordt gekeken naar de komende Paasdagen.


Datum: 3 april 2020
Land: Oekraïne
De uitzendingen in Oekraïne gaan gewoon door. In deze tijd wordt er zelfs meer van het team gevraagd, want er worden extra initiatieven ontwikkeld. Het team in de Oekraïne vraagt gebed om creativiteit en kracht. Ze zijn gestart met korte 2 tot 3 minuten video’s op YouTube om mensen in deze crisistijd te bemoedigen. Het programma heet “Ontsmetting van de ziel” en is hier te volgen: https://www.youtube.com/watch?v=ioAcTgOqPX0&t=21s


Datum: 3 april 2020
Land: China
De situatie in China is nog steeds ernstig. Hoewel het normale leven langzaam weer op gang komt, zijn mensen nog steeds voorzichtig. De gewone uitzendingen gaan door, maar de opleiding voor evangelisten en predikanten ligt stil. Gelukkig was het docententeam al overgestapt op SD-kaartjes en USB-sticks voor het verspreiden van lesmateriaal, dus de studenten gaan op eigen initiatief wel door.
Door het reisverbod kunnen er geen nieuwe opnames gemaakt worden voor een extra taalgroep. De opnames zouden starten in februari, maar moesten uitgesteld worden tot op z’n minst juni. “Het programma voor deze taalgroep heeft al veel problemen gehad en heeft een vertraging van twee jaar. Nu komt de pandemie ertussen en kan er weer niet worden opgenomen. Bid dat deze groep nog dit jaar onze programma’s kan horen.” – programmaleider voor ‘Verhoog de Zoon’.


Datum: 1 april 2020
Land: Indonesië
Indonesië weet goed om te gaan met rampen. Regelmatig zijn er aardbevingen en tsunami’s, dus het team weet snel te handelen. De uitzendingen gaan allemaal gewoon door en er zijn speciale uitzendingen die mensen informatie geven over de pandemie, maar hen ook bemoedigen. De regiodirecteur van Azië-Zuidoost vraagt speciaal om gebed voor Papoea. Dit eiland van Indonesië heeft inheemse bevolkingsgroepen en de gezondheidszorg is minimaal. Nu de eerste besmettingen op het eiland vastgesteld zijn, is de angst groot dat het vele mensenlevens gaat kosten. “Bid alstublieft dat God ons wijsheid geeft om met deze situatie om te gaan en ons team kracht geeft, nu ze zelf ook spanning ervaren, om onze luisteraars te helpen zodat ze groeien in geloof.”


Datum: 1 april 2020
Land: Nepal
In Nepal gaan alle uitzendingen gewoon door. Een van de medewerkers woont dicht bij de studio en kan daardoor extra programma’s opnemen die gericht zijn op Covid-19. Op die manier worden luisteraars geïnformeerd, maar ook bemoedigd vanuit het Woord in deze moeilijke tijd.


Datum: 1 april 2020
Land: India
In dit op een na grootste volk ter wereld zijn de gevolgen van de pandemie duidelijk merkbaar. Mensen uit de grote steden die hun baan hebben verloren trekken naar de dorpen en hun familie terug, waardoor de kans groot is dat het virus zich verspreid over het hele land. Intussen gaat het TWR-team gewoon door met uitzenden. Tot eind april zijn er voldoende opnames. Nu er geen bezoeken afgelegd kunnen worden, reageren mensen meer dan anders via telefoon of WhatsApp op de uitzendingen.


Datum: 30 maart 2020
Regio: Midden-Oosten
Anders dan in Nederland zijn de TWR-teams in het Midden-Oosten wel wat gewend als het gaat om risico’s en bedreiging. Daar plukken ze in deze coronatijd ook de vruchten van: Alle medewerkers gaan nu vanuit huis door met het produceren van programma’s en de nazorg aan luisteraars die reageren. Bovendien maken de programmamakers korte overdenkingen, toegespitst op deze crisis, die ze dagelijks op de sociale media-platforms zetten. “Alle eer aan God die het mogelijk maakt dat we de boodschap van hoop blijven doorgeven en wijzen op Jezus, de grote Bron van troost en genezing!” – regiodirecteur Midden-Oosten.

Thuisstudio van TWR in het Midden-Oosten

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop