Het idee voor een christelijke radiozender, waarmee miljoenen mensen in gesloten en moeilijk begaanbare gebieden bereikt konden worden, is ontstaan in 1948. Oprichter dr. Paul Freed verbleef voor zijn werk een aantal dagen in Spanje.
Maar eerst moesten ze het horen.
Zendelingen niet welkom
Het Evangelie was in Spanje verboden en zendelingen waren er niet welkom. In zijn boek Gezonden om te zenden, vertelt hij: “Radio is in staat om over bergen heen te gaan, door dalen en gehuchten, door olijfbossen en wijngaarden. Ik verlangde ernaar om al die mensen te vertellen dat Jezus Christus hen liefheeft, dat Hij voor hen gestorven is en opgestaan en dat Hij leeft. Het enige wat ze moesten doen was geloven. Maar eerst moesten ze het horen.” Dr. Freed kocht in de legerdump een kleine radiozender en begon uitzendingen vanuit Marokko onder de naam “The voice of Tangier”. Al gauw werd duidelijk dat een zender mogelijkheden bood ook voor andere volken, talen en landen. Een belangrijke stap was de start van de uitzendingen vanuit Monte Carlo, omdat de zender in Marokko na de onafhankelijkheid van dat land genationaliseerd werd.
Lees hier het verhaal over Corrie ten Boom en TWR.
Snelle ontwikkelingen
Sinds de eerste visionaire stap van dr. Freed zijn de ontwikkelingen snel gegaan. Wat gebleven is, is de nadruk op het hòren van de boodschap van het Evangelie: “Laat het Evangelie overal horen”. Sinds de eerste zender in Tangier is er een veelheid aan mogelijkheden bijgekomen. Naast kortegolf (SW) en middengolf (MW) zenders gebruikt TWR nu FM en DAB+, maar ook sociale media, apps, SD-kaarten, audiospelers en verder alles wat de verspreiding van het Evangelie mogelijk maakt.